fbpx
18.06.2019

Owoce na diecie?

Wokół tematu owoców na diecie odchudzającej ciągle istnieje wiele kontrowersji. Jedni uważają, że owoce to samo zdrowie i powinniśmy je jeść bez względu na fakt czy się odchudzamy czy też nie. Inni są zdania, że owoce – owszem mają wiele witamin – ale przede wszystkim zawierają cukier, który jak wiadomo – nie sprzyja gubieniu kilogramów.

Jak to jest naprawdę? I dlaczego zdania są tak bardzo podzielone?

Co się kryje w owocach?

Owoce (w wielkim skrócie) składaja się:

  • z węglowodanów czyli fruktozy, glukozy i sacharozy, które jak wiadomo są cukrami i są obecne w owocach w bardzo różnych ilościach,
  • z niewielkich ilości białka i tłuszczów,
  • z wody,
  • z błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, ale jest bardzo pomocny i zdrowy,
  • ze związków aktywnych takich jak flawanoidy czy antocyjany, które odpowiadają np. za kolor.

Musimy pamietać, że poszczególne owoce różnią się między sobą zawartością tych wszystkich składników, a co za tym idzie – kalorycznością. To co jest istotne dla osób na diecie odchudzającej to zawartość węglowodanów – powinniśmy starać się wybierać takie, które nie mają ich więcej niż 15% (truskawki, grejfruty, kiwi, pomarańcza czy arbuz).

Tucząca fruktoza

To ona jest głównym powodem wszystkich kontrowersji wokół owoców. Ze względu na nieco inny sposób metabolizowania przez organizm niż glukoza, została ona powiązana między innymi z przyspieszonym otłuszczaniem wątroby i szybszym „zamienianiem się” w tkankę tłuszczową.

Fruktoza trafia od razu z jelit do wątroby (nie wpływa zatem na wzrost poziomu insuliny). W wątrobie może być przekształcona do glukozy i wykorzystana na uzupełnienie rezerw glikogenu lub sama wątroba wykorzystuje ją na własne potrzeby. Jeśli jednak zjemy zbyt dużo fruktozy, a wątroba  nie ma już więcej możliwości by ją przekształcić i wykorzystać – zostanie zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.

To dość mocno uproszczone wytłumaczenie, bo w rzeczywistości wszystko jest nieco bardziej skomplikowane. Źródła pochodzenia fruktozy nie są przecież sobie równe. Fruktozę można dostarczyć do organizmu z wysoko przetworzonej żywności (napoje kolorowe, słodycze, ciastka, cukierki i fast foody)  a może być także dostarczona z owoców czy soku. Fruktoza znajduje się też w produktach takich jak miód, syrop klonowy czy z agawy.

Otłuszczeniu wątroby i tworzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej sprzyja fruktoza zawarta w żywności wysoko przetworzonej. W przypadku owoców ze względu na zawartość błonnika, związków aktywnych i szeregu ich właściwości m.in. antyoksydacyjnych sprawa nie jest taka prosta i fruktoza nie wchłania się w takiej ilości w jakiej występuje w danym owocu. Zatem wcale nie jest łatwo dostarczyć dużych ilości fruktozy w zwyczajowej diecie z owoców.

Dlaczego powinniśmy jeść owoce?

Poza tym, że są zwyczajnie przepyszne – owoce mają naprawdę wiele cennych właściwości:

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II (szczególnie owoce jagodowe)
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów np. jelita grubego, żołądka, przełyku, prostaty,
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • niektóre są prebiotykami i odżywiają naszą mikroflorę jelitową
  • mają wpływ na zmniejszania stężenia cholesterolu
  • są źródłem witamin, składników mineralnych i związków aktywnych
  • zawierają duże ilości błonnika pokarmowego (odpowiedzialnego chociażby za sytość po posiłku czy regulację wypróżnień)
  • zawierają duże ilości wody, która dostarcza płynów organizmowi niezbędnych do prawidłowej pracy.

Owoce na diecie

Na koniec zostawiliśmy sobie właśnie to – najczęściej chyba zadawane przez Was pytanie – czy powinniśmy jeść owoce w trakcie diety?

Oczywiście odpowiedź brzmi : TAK!!!!!!

Dokładnie tak jak w przypadku każdego innego pożywienia – także tutaj należy zachować zdrowy rozsądek i dieta powinna w swoim bilansie makroskładników uwzględniać także owoce. Najważniejsze bowiem w  racjonalnym procesie odchudzania jest zachowanie ujemnego bilansu energetycznego a nie wyeliminowanie owoców czy innych źródeł cukrów.

W naszych propozycjach dietetycznych możecie znaleźć świeże, sezonowe owoce każdego dnia. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Podobne tematy:
08.08.2019

Dieta na cellulit!

Nie każda osoba decyduje się na stosowanie cateringu dietetycznego ze względu na wagę. Czasami chcemy po prostu zacząć odżywiać się regularnie, nauczyć dobrych nawyków czy  w przypadku kobiet…… pozbyć się uporczywego cellulitu! 99,9% kobiet twierdzi, że go ma. Większość z nich stosuje kremy, zabiegi medycyny estetycznej, ale czy wiecie, że...
31.07.2019

Dlaczego powinieneś jeść białko?

Białko to jeden z trzech makroskładników zawartych w naszym pożywieniu. Odgrywa istotną rolę w organizmie, służy między innymi  do budowy tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów, pełni funkcje transportowe i magazynujące, reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontroluje procesy wzrostu i różnicowania komórek. Zapotrzebowanie na białko zależy od naszego wieku,...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz