fbpx
18.06.2019

Owoce na diecie?

Wokół tematu owoców na diecie odchudzającej ciągle istnieje wiele kontrowersji. Jedni uważają, że owoce to samo zdrowie i powinniśmy je jeść bez względu na fakt czy się odchudzamy czy też nie. Inni są zdania, że owoce – owszem mają wiele witamin – ale przede wszystkim zawierają cukier, który jak wiadomo – nie sprzyja gubieniu kilogramów.

Jak to jest naprawdę? I dlaczego zdania są tak bardzo podzielone?

Co się kryje w owocach?

Owoce (w wielkim skrócie) składaja się:

  • z węglowodanów czyli fruktozy, glukozy i sacharozy, które jak wiadomo są cukrami i są obecne w owocach w bardzo różnych ilościach,
  • z niewielkich ilości białka i tłuszczów,
  • z wody,
  • z błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, ale jest bardzo pomocny i zdrowy,
  • ze związków aktywnych takich jak flawanoidy czy antocyjany, które odpowiadają np. za kolor.

Musimy pamietać, że poszczególne owoce różnią się między sobą zawartością tych wszystkich składników, a co za tym idzie – kalorycznością. To co jest istotne dla osób na diecie odchudzającej to zawartość węglowodanów – powinniśmy starać się wybierać takie, które nie mają ich więcej niż 15% (truskawki, grejfruty, kiwi, pomarańcza czy arbuz).

Tucząca fruktoza

To ona jest głównym powodem wszystkich kontrowersji wokół owoców. Ze względu na nieco inny sposób metabolizowania przez organizm niż glukoza, została ona powiązana między innymi z przyspieszonym otłuszczaniem wątroby i szybszym „zamienianiem się” w tkankę tłuszczową.

Fruktoza trafia od razu z jelit do wątroby (nie wpływa zatem na wzrost poziomu insuliny). W wątrobie może być przekształcona do glukozy i wykorzystana na uzupełnienie rezerw glikogenu lub sama wątroba wykorzystuje ją na własne potrzeby. Jeśli jednak zjemy zbyt dużo fruktozy, a wątroba  nie ma już więcej możliwości by ją przekształcić i wykorzystać – zostanie zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.

To dość mocno uproszczone wytłumaczenie, bo w rzeczywistości wszystko jest nieco bardziej skomplikowane. Źródła pochodzenia fruktozy nie są przecież sobie równe. Fruktozę można dostarczyć do organizmu z wysoko przetworzonej żywności (napoje kolorowe, słodycze, ciastka, cukierki i fast foody)  a może być także dostarczona z owoców czy soku. Fruktoza znajduje się też w produktach takich jak miód, syrop klonowy czy z agawy.

Otłuszczeniu wątroby i tworzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej sprzyja fruktoza zawarta w żywności wysoko przetworzonej. W przypadku owoców ze względu na zawartość błonnika, związków aktywnych i szeregu ich właściwości m.in. antyoksydacyjnych sprawa nie jest taka prosta i fruktoza nie wchłania się w takiej ilości w jakiej występuje w danym owocu. Zatem wcale nie jest łatwo dostarczyć dużych ilości fruktozy w zwyczajowej diecie z owoców.

Dlaczego powinniśmy jeść owoce?

Poza tym, że są zwyczajnie przepyszne – owoce mają naprawdę wiele cennych właściwości:

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II (szczególnie owoce jagodowe)
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów np. jelita grubego, żołądka, przełyku, prostaty,
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • niektóre są prebiotykami i odżywiają naszą mikroflorę jelitową
  • mają wpływ na zmniejszania stężenia cholesterolu
  • są źródłem witamin, składników mineralnych i związków aktywnych
  • zawierają duże ilości błonnika pokarmowego (odpowiedzialnego chociażby za sytość po posiłku czy regulację wypróżnień)
  • zawierają duże ilości wody, która dostarcza płynów organizmowi niezbędnych do prawidłowej pracy.

Owoce na diecie

Na koniec zostawiliśmy sobie właśnie to – najczęściej chyba zadawane przez Was pytanie – czy powinniśmy jeść owoce w trakcie diety?

Oczywiście odpowiedź brzmi : TAK!!!!!!

Dokładnie tak jak w przypadku każdego innego pożywienia – także tutaj należy zachować zdrowy rozsądek i dieta powinna w swoim bilansie makroskładników uwzględniać także owoce. Najważniejsze bowiem w  racjonalnym procesie odchudzania jest zachowanie ujemnego bilansu energetycznego a nie wyeliminowanie owoców czy innych źródeł cukrów.

W naszych propozycjach dietetycznych możecie znaleźć świeże, sezonowe owoce każdego dnia. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Podobne tematy:
25.10.2019

Potrawy, które pomagają rozwijać masę mięśniową

Kiedy widzimy w internecie pięknie wyrzeźbioną kobietę lub mężczyznę - wydaje nam się zawsze, że taka osoba musi spędzać pół dnia na treningach. Jednak to nie jest do końca prawda. Wyrzeźbiona sylwetka to nie tylko siłownia i aktywność fizyczna. To przede wszystkim odpowiednie żywienie. Bez zdrowej i zbilansowanej diety - godziny...
14.10.2019

Trening EMS – najbardziej profesjonalny electro – trening

Dzisiaj, kiedy liczy się oszczędność każdej minuty, znalezienie czasu na regularne treningi robi się coraz trudniejsze.  Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest personalny trening metodą EMS. Ten rodzaj treningu, jest wysoce efektywną i oszczędną czasowo metodą treningową służącą modelowaniu sylwetki przy jednoczesnym  zwiększeniu siły i wytrzymałości. Przynosi również bardzo dobre efekty...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz