fbpx
23.05.2019

LOW IG – dla kogo dieta o niskim indeksie glikemicznym?

Co to właściwie jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość, z jaką wzrasta poziom cukru po spożyciu danego produktu, w porównaniu z tym, jak poziom ten rośnie po zjedzeniu identycznej porcji węglowodanów w postaci czystej glukozy. Indeks glikemiczny klasyfikuje zatem produkty w zależności od tego, jak po ich spożyciu zmienia się poziom glukozy we krwi. Odnosi się w zasadzie tylko do pokarmów będących źródłem węglowodanów. Dzięki temu uszeregowaniu możliwy jest podział pokarmów na 3 grupy: o niskim (IG < 50), średnim IG (55–70) oraz wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70).

Na czym dokładnie polega dieta low ig?

Podstawowym założeniem diety LOW IG jest spożywanie wyłącznie produktów o niskim indeksie. Podnoszą one poziom cukru nieznacznie i utrzymują go na stałym poziomie przez kilka godzin, co jest bardzo korzystne dla organizmu. Zapobiega to: zmęczeniu, osłabieniu, senności oraz nagłym napadom głodu. Dieta tego typu chroni więc przed sięganiem po niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski między wyznaczonymi posiłkami, dzięki czemu skutecznie wspomaga odchudzanie

Ważnym aspektem diety LOW IG  jest fakt, że indeks produktów zmienia się w zależności od stopnia ich obróbki. Przykładowo indeks glikemiczny surowej marchewki jest niski, po ugotowaniu zaś – wysoki. Z kolei indeks przetworów zbożowych rośnie, gdy są rozgotowane, dlatego też zaleca się spożywać je tylko al dente.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym zalecane w diecie LOW IG to wszelkie źródła  białka zwierzęcego (IG równy 0 – nie zawierają węglowodanów) a więc: jaja, mięso, ryby, owoce morza, sery, nabiał.Dochodz≥ą do tego także warzywa, takie jak: bakłażan, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kapusta zwykła i kiszona, kalafior, ogórek, papryka, por, rzodkiew, sałata, seler korzeniowy oraz naciowy, szparagi, szpinak, szczaw i warzywa strączkowe (soja, biała, czarna fasola, zielony groszek).

Często pojawia się pytanie o owoce na diecie LOW IG. Na liście produktów o niskim IG najdują się: awokado, agrest, czarna i czerwona porzeczka, oliwki, borówki, czereśnie, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, gruszki, grejpfrut, mandarynki, morele, brzoskwinie, świeże figi, jabłka, nektarynki, pomarańcze, śliwki, ananas. Z owoców suszonych należy wymienić zaś: śliwki, jabłka i morele.

Niski wskaźnik glikemiczny posiadają wszelkiego rodzaju grzyby oraz produkty zbożowe: dziki i brązowy ryż, makaron chiński, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, otręby, niegotowane płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty (np. razowy, żytni). W grupie tej są również tłuszcze roślinne i zwierzęce, np.: masło, margaryna, oliwa z oliwek, oleje roślinne.

Dieta LOW IG pozwala na jedzenie orzechów, nasion i pestek, niskosłodzonych dżemów oraz marmolad bez cukru. Można także spokojnie korzystać z wszelkich ziół

Dla kogo?

Dieta LOW IG to jedna z bezpieczniejszych metod odchudzania – dlatego tak naprawdę może ją stosować każdy. Nie zakłada drastycznych restrykcji, a wyklucza produkty, które są powszechnie uważane za niezdrowe. Jest to dieta zgodna z zasadami zdrowego odżywiania –  nie stwarza żadnego ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Stosowanie diety LOW IG może  pomóc skutecznie i trwale schudnąć, eliminując nawyk podjadania. Obecność w diecie produktów o niskim IG pozwala utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega napadom głodu, z którym często mamy do czynienia w trakcie stosowania diet o niskiej kaloryczności. Oprócz tego dieta LOW IG wpływa korzystnie na zdrowie, gdyż chroni przed rozwojem cukrzycy czy insulinooporności. Właśnie dlatego jest szczególnie polecana osobom, mającym ten właśnie problem zdrowotny – jako stabilizator poziomu cukru.

Dieta LOW IG to świetne rozwiązanie dla każdego. Po pierwsze pomoże trwale schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę. Po drugie – a wręcz – przede wszystkim – znacząco poprawi stan zdrowia i ogólne samopoczucie.

Fit Cooker Catering proponuje dietę LOW IG w wielu wariantach kaloryczności – od 1000 kcal do – aż 3500 kcal. Wybierając ten wariant – otrzymujesz posiłki o niskim indeksie, niskoprzetworzone, poddane niewielkiej obróbce technologicznej, tym samym zwiększając ilość dostarczanych witamin i minerałów.

Podobne tematy:
25.10.2019

Potrawy, które pomagają rozwijać masę mięśniową

Kiedy widzimy w internecie pięknie wyrzeźbioną kobietę lub mężczyznę - wydaje nam się zawsze, że taka osoba musi spędzać pół dnia na treningach. Jednak to nie jest do końca prawda. Wyrzeźbiona sylwetka to nie tylko siłownia i aktywność fizyczna. To przede wszystkim odpowiednie żywienie. Bez zdrowej i zbilansowanej diety - godziny...
14.10.2019

Trening EMS – najbardziej profesjonalny electro – trening

Dzisiaj, kiedy liczy się oszczędność każdej minuty, znalezienie czasu na regularne treningi robi się coraz trudniejsze.  Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest personalny trening metodą EMS. Ten rodzaj treningu, jest wysoce efektywną i oszczędną czasowo metodą treningową służącą modelowaniu sylwetki przy jednoczesnym  zwiększeniu siły i wytrzymałości. Przynosi również bardzo dobre efekty...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz