fbpx
28.06.2019

Lato na talerzu – czyli jak się żywić podczas upałów?

Upały zdecydowanie nie sprzyjają trzymaniu prawidłowej diety. Kto chciałby stać w kuchni i gotować, kiedy na dworze skwar? No i w temperaturze 30 stopni najchętniej nie jedlibyśmy wcale, a jak już wielokrotnie pisaliśmy – nie jest to najmądrzejszy pomysł  – nawet na diecie redukcyjnej. 

Najlepsza dieta na upały to potrawy lekkie, bogate w warzywa i owoce, wypełnione zdrowymi, jak najmniej przetworzonymi produktami. Warto spożywać dużo jogurtów, morskich ryb i białego mięsa drobiowego zamiast ciężkich dań typu schabowy. Oczywiście nie zapominajmy o obiadach, ale dostosujmy je do pogody, np. zupy można zastąpić chłodnikami. Ponadto pamiętajmy o nawadnianiu organizmu i unikajmy alkoholu.

Jogurty – naturalne ochłodzenie!

Naturalny jogurt to doskonała propozycja na upalne dni. Orzeźwia i wspomaga problemy trawienne wywołane wysoką temperaturą. Zawiera dużo wapnia a do tego trawi się łatwiej, niż mleko. Jeśli dodamy do niego owoce i miętę – możemy go zamienić w doskonały koktail, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub lekka kolacja.  W połączeniu z warzywami i jajkiem – może stać się pysznym chłodnikiem, który schłodzi nas w porze obiadowej. Szczególnie jeśli dodamy do naszego dania czosnek!!! Ten – mimo, iż nie kojarzy nam się z letnim orzeźwieniem – poprawia krążenie krwi, pobudzając organizm do naturalnego chłodzenia.

Catering dietetyczny

W firmach cateringowych takich jak FitCooker Catering – zatrudniamy specjalistów do spraw żywienia, którzy dbają o to by nasze posiłki były dostosowane nie tylko do Waszych potrzeb kalorycznych ale także do pory roku. Letnie menu uwzględnia sezonowe owoce i warzywa, a dania w Waszych dietach są skomponowane w taki sposób, by mimo upału jeść je z chęcią i smakiem. Jeśli zatem nie próbowaliście do tej pory korzystać z usług firmy cateringowej – może to właśnie lato jest doskonałym momentem, aby zacząć i przekonać się o tym – jak wygodne oraz smaczne jest to rozwiązanie. 

Tymczasem dla wszystkich naszych czytelników mamy doskonały przepis na letni fit chłodnik!

Składniki (na 6 porcji):

  • pęczek rzodkiewek 100 g
  • pęczek botwiny 250 g
  • pęczek koperku 35 g
  • 1 długi ogórek 180 g
  • 3 ogórki małosolne 180 g
  • 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka ksylitolu (cukru brzozowego) 15 g
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, buraczki ∑cieramy na tarce z grubymi oczkami, a łodygi bez liści kroimy drobno. Zalewamy wodą tak, aby buraki były przykryte i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie na tarce ścieramy ogórki i rzodkiewki oraz siekamy koperek. 

Mieszamy warzywa z buraczkami i dodajemy kefir lub jogurt naturalny . Na koniec doprawiamy chłodnik przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Całość zawiera 617 kcal! Lekko i pysznie!

Smacznego!

Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz