fbpx
11.09.2019

Jesienna dieta – rozgrzewamy się i wzmacniamy odporność

Wrzesień w zasadzie za pasem i coraz częściej zamiast zimnej wody z lodem wybieramy ciepłą herbatę.

Tak samo dzieje się z dietą – ta jesienna musi dostarczać zdrowych kalorii i rozgrzewać. Podczas, gdy na dworze spada temperatura – nasz organizm domaga się więcej składników odżywczych, aby móc skutecznie obronić się przed wszelkimi infekcjami. Dlatego jesienna dieta powinna obfitować w rozgrzewające, pełnowartościowe posiłki.

Królowa zupa

Najlepszy sposób, by ogrzać organizm od środka? Jesienna zupa! Często pikantna lub korzenna – warzywna, mięsna albo rybna. Dostarcza energii i zapobiega atakom głodu na słodycze – zarówno tym wynikającym z niższej temperatury jak i tym, które są objawem jesiennego przesilenia. Jesienią na talerze wkraczają warzywa korzeniowe np. por, buraki pietruszka czy marchew. Do zupy idealnie nadają się także fasola i soczewica, a także dynia – królowa jesiennych kremów. Ta ostatnia w połączeniu z imbirem to doskonała propozycja na coraz chłodniejsze popołudnia czy wieczory.

Śniadanie na ciepło

Wraz z ochłodzeniem odstawiamy na boczne tory musli z jogurtem czy kanapki, a coraz częściej sięgamy po jajecznicę lub owsiankę z cynamonem. Doskonała jesienną propozycją śniadaniową dla amatorów słodkości są wszelakie jaglanki z duszonymi jabłkami, rodzynkami oraz odrobiną orzechów. Kasza jaglana zawiera witaminy B i E oraz minerały, a do tego ma lekko słodki smak, który łagodzi głód na czekoladki i ciasteczka.

Wspomagamy odporność!

Posiłki, które jadamy jesienią powinny dostarczać nam składników, utrzymujących nasz układ immunologiczny w pełnej sprawności. To ważne, ponieważ aż 80% komórek odpowiedzialnych za tzw. odpowiedź immunologiczną znajduje się w jelitach. Dlatego to właśnie tam musimy dostarczyć witaminy oraz minerały.

Jesienią warto zadbać szczególnie o produkty zawierające witaminę D, która ma ogromne znaczenie dla naszej odporności. Jej niedobory powodują, że komórki niszczące wirusy i bakterie działają słabiej. Witaminę D znajdziemy w tłustych, morskich rybach – śledziu lub makreli czy łososiu. Pewne jej ilości są także w jajkach oraz serach żółtych.

Bardzo ważna jest także witamina C, której potrzebujemy do produkcji przeciwutleniaczy. Znajdziemy ją w szpinaku, kiszonej kapuście oraz oczywiście – w owocach cytrusowych czy kiwi. 

No i na koniec witamina A, która również pobudza odporność, a której dostarczy nam marchew, kapusta czy brokuły.

Smacznie i przytulnie

Jesienna dieta zdecydowanie różni się od tego co gościło na naszych talerzach podczas wakacji. Do akcji wkraczają sezonowe owoce i warzywa oraz pikantne, korzenne przyprawy, których moc wykorzystujemy we wszystkich dietach Fit Cooker. Nasze propozycje na jesień to Wasze ulubione – aksamitne kremy z dyni czy marchewki oraz fit szarlotki i ciasta paleo ze śliwkami. Wszystkie idealnie zbilansowane oraz dostosowane do Waszych potrzeb energetycznych.

Podobne tematy:
25.10.2019

Potrawy, które pomagają rozwijać masę mięśniową

Kiedy widzimy w internecie pięknie wyrzeźbioną kobietę lub mężczyznę - wydaje nam się zawsze, że taka osoba musi spędzać pół dnia na treningach. Jednak to nie jest do końca prawda. Wyrzeźbiona sylwetka to nie tylko siłownia i aktywność fizyczna. To przede wszystkim odpowiednie żywienie. Bez zdrowej i zbilansowanej diety - godziny...
14.10.2019

Trening EMS – najbardziej profesjonalny electro – trening

Dzisiaj, kiedy liczy się oszczędność każdej minuty, znalezienie czasu na regularne treningi robi się coraz trudniejsze.  Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest personalny trening metodą EMS. Ten rodzaj treningu, jest wysoce efektywną i oszczędną czasowo metodą treningową służącą modelowaniu sylwetki przy jednoczesnym  zwiększeniu siły i wytrzymałości. Przynosi również bardzo dobre efekty...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz