fbpx

Lacto & Gluten Free

Lacto & Gluten Free – Catering bezglutenowy i bezlaktozowy

Lacto& Gluten Free to program żywieniowy dedykowany osobom, szczególnie wrażliwym na laktozę i na gluten, chorującym na schorzenia autoimmunologiczne m.in. Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelita grubego, schorzenie Whipple’a, zespół Leśniowskiego-Crohna, lub po prostu chcące wykluczyć z diety te składniki. Specjalnie dobrana dieta bezglutenowa i bez laktozy  jest bezpieczna i pozwala cieszyć się smakiem spożywanych posiłków bez obaw o dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Kilka słów o glutenie i laktozie

Gluten jest białkiem naturalnie występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Może być sprawcą nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Znajdujemy go w produktach pochodzenia zbożowego: makaronach, kawie zbożowej, niektórych słodyczach czy półproduktach.  Dieta Gluten Free pozwala na jedzenie smacznych i zdrowych posiłków, bez obaw o dolegliwości zdrowotne.

Z kolei laktoza jest dwucukrem mlecznym, a jej nietolerancja spowodowana jest niedoborami w organizmie enzymu koniecznego do jej rozkładu – laktazy. Wyróżnia się nietolerancję na laktozę wrodzoną oraz nietolerancję nabytą. Laktozę znajdziemy m.in. w mleku, koktajlach na jego bazie, lodach, serach, masłach. Wszystkie osoby, u których zachodzi nietolerancja pokarmowa na gluten lub laktozę, koniecznie powinny zaniechać ich przyjmowania.

Proponując zestaw bezglutenowy oprócz mięsa, ryb, roślin strączkowych, mleka, nabiału, warzyw i owoców używamy niektórych kasz, ryżu, amarantusa, komosy ryżowej czy tapioki, by tworzyć niepowtarzalne kompozycje smakowe, bogate we wszystkie niezbędne Ci składniki odżywcze. Catering dietetyczny jest smaczny i bardzo zdrowy! Jadłospisy komponujemy tak, byś nie martwił się o niedobory pokarmowe, ryzyko zmniejszonej ilości podaży błonnika czy zwiększonej ilości tłuszczu.

Uwaga! Pomimo wykorzystywania w potrawach produktów naturalnie nie zawierających glutenu, dieta nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię, ze względu na ryzyko śladowych ilości zawartości glutenu w posiłkach, związanych z procesem technologicznym.

Dla osób nietolerujących laktozy oferujemy bardzo smaczne i bezpieczne dania, w których nie ma produktów mlecznych, tj. Mleko, serów, puddingów, sosów, zup z dodatkiem śmietany i tym podobnych.


PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY

Jadłospis I
Śniadanie:
Smoothie Bowl z “mlekiem bananowym”

II Śniadanie:
Fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i świeżą bazylią

Obiad:
Noodle z kurczakiem i szczypiorkiem

Podwieczorek:
Pasta brokułowo kokosowa

Kolacja:
Sałatka makaronowa z chorizo, zielonymi oliwkami i zielonym pesto

Jadłospis II
Śniadanie:
Omlet z serkiem awokado i czarnymi oliwkami

II Śniadanie:
Twarożek z owocami i bakaliami

Obiad:
Kurczak słodko kwaśny z ryżem jaśminowym

Podwieczorek:
Zupa krem porowo-groszkowa

Kolacja:
Naleśniki zapiekane z rukolą, gorgonzolą, szparagami i kurczakiem

Jadłospis III
Śniadanie:
Jajko sadzone z kaszą jaglaną fetą i pomidorkami

II Śniadanie:
Świeżo tłoczony sok z marchwi

Obiad:
Penne ryżowe z fasolką, kurczakiem i sosem alfredo

Podwieczorek:
Krem z soczewicy z pestkami  dyni

Kolacja:
Kurczaki w fit panierce z paskami świeżej papryki


 

Proponujemy Ci kilka wariantów kaloryczności diety:

1000 kcl
1250 kcl
1500 kcl
2000 kcl
2500 kcl
3000 kcl
3500 kcl
zamów

Jeśli nie jesteś pewny który, będzie najodpowiedniejszy dla Twojego organizmu i trybu życia, żaden problem, skontaktuj się z naszym dietetykiem, wspólnie wybierzecie najlepszą opcję.

zamów