fbpx

Gluten Free

Catering bezglutenowy – Gluten Free

Gluten Free to program żywieniowy dedykowany osobom, szczególnie wrażliwym na gluten, chorującym na schorzenia autoimmunologiczne m.in. Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelita grubego lub po prostu chcące wykluczyć z diety ten składnik. Specjalnie dobrana dieta bezglutenowa jest bezpieczna i pozwala cieszyć się smakiem spożywanych posiłków bez obaw o dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Kilka słów o samym glutenie

Gluten jest białkiem naturalnie występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Może być sprawcą nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Znajdujemy go w produktach pochodzenia zbożowego: makaronach, kawie zbożowej, niektórych słodyczach czy półproduktach. Wszystkie osoby, u których zachodzi nietolerancja pokarmowa na gluten, koniecznie powinny zaniechać jego przyjmowania. Dieta Gluten Free pozwala na jedzenie smacznych i zdrowych posiłków, bez obaw o dolegliwości zdrowotne.

Catering bezglutenowy – czerp przyjemność z jedzenia!

Proponując Ci zestaw bezglutenowy oprócz mięsa, ryb, roślin strączkowych, mleka, nabiału, warzyw i owoców używamy niektórych kasz, ryżu, amarantusa, komosy ryżowej czy tapioki, by tworzyć niepowtarzalne kompozycje smakowe, bogate we wszystkie niezbędne Ci składniki odżywcze. Catering dietetyczny jest smaczny i bardzo zdrowy! Jadłospisy komponujemy tak, byś nie martwił się o niedobory pokarmowe, ryzyko zmniejszonej ilości podaży błonnika czy zwiększonej ilości tłuszczu.

Uwaga! Pomimo wykorzystywania w potrawach produktów naturalnie nie zawierających glutenu, dieta nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię, ze względu na ryzyko śladowych ilości zawartości glutenu w posiłkach, związanych z procesem technologicznym.

Dieta dopasowana do indywidualnych potrzeb

Każdy z nas jest inny. Borykamy się z różnymi chorobami i dolegliwościami. Niektórzy są bardziej aktywni, a inni mniej. Jedni pracują fizycznie, inni spędzają kilka lub kilkanaście godzin dziennie przed monitorem. Układając nasze jadłospisy diety bezglutenowej wzięliśmy to wszystko pod uwagę oferując bardzo dużą różnorodność. Możesz wybierać spośród kilku wariantów kaloryczności diety bez glutenu: od 1000 do 3500 kcl. Jeżeli nie jesteś pewien, który wariant dietetycznego cateringu będzie dla Ciebie najlepszy, zachęcamy do konsultacji z naszym doświadczonym dietetykiem.

Catering bezglutenowy – Gluten Free – Przykładowe jadłospisy

Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych jadłospisów wolnych od glutenu. Każdy z nich może zostać dowolnie zmodyfikowany i jak najlepiej dobrany do indywidualnych potrzeb, trybu życia, ewentualnych chorób i dolegliwości.

Jadłospis I

Śniadanie:

Smoothie Bowl z “mlekiem bananowym”

II Śniadanie:

Fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i świeżą bazylią

Obiad:

Noodle z kurczakiem i szczypiorkiem

Podwieczorek:

Pasta brokułowo kokosowa

Kolacja:

Sałatka makaronowa z chorizo, zielonymi oliwkami i zielonym pesto

Jadłospis II

Śniadanie:

Omlet z serkiem awokado i czarnymi oliwkami

II Śniadanie:

Twarożek z owocami i bakaliami

Obiad:

Kurczak słodko kwaśny z ryżem jaśminowym

Podwieczorek:

Zupa krem porowo-groszkowa

Kolacja:

Naleśniki zapiekane z rukolą, gorgonzolą, szparagami i kurczakiem

Jadłospis III

Śniadanie:

Jajko sadzone z kaszą jaglaną fetą i pomidorkami

II Śniadanie:

Świeżo tłoczony sok z marchwi

Obiad:

Penne ryżowe z fasolką, kurczakiem i sosem alfredo

Podwieczorek:

Krem z soczewicy z pestkami  dyni

Kolacja:

Kurczaki w fit panierce z paskami świeżej papryki

Jadłospis IV

Śniadanie:

Zapiekana szynka z jajkiem oraz lekka sałatką. Do tego pieczywo gryczane

II śniadanie:

Koktajl jeżynowy na maślance

Obiad:

Tofu w panierce orzechowo-sezamowej z warzywami oraz z ryżem jaśminowym

Podwieczorek:

Zupa krem z kopru włoskiego z karmelizowanymi orzechami

Kolacja:

Pieczone pomidory z kaszą jaglana i serem kozim

 

Bezglutenowy Catering – pysznie i zdrowo

Jedzenie bez glutenu nie musi oznaczać jedzenia bez smaku. Nasz catering bezglutenowy przygotowuje pięć posiłków dziennie, dających w sumie wybraną dzienną liczbę kalorii. Dania są kolorowe, zdrowe i smaczne. Używane przyprawy i łączenie bezpiecznych, kolorowych i zdrowych składników sprawia, że dieta wolna od glutenu zadawala podniebienia nawet bardzo wymagających klientów!

Proponujemy Ci kilka wariantów kaloryczności diety:

1000 kcl
1250 kcl
1500 kcl
1800 kcl
2000 kcl
2500 kcl
3000 kcl
3250 kcl
3500 kcl
zamów

Jeśli nie jesteś pewny który, będzie najodpowiedniejszy dla Twojego organizmu i trybu życia, żaden problem, skontaktuj się z naszym dietetykiem, wspólnie wybierzecie najlepszą opcję.

zamów