fbpx

Lacto & Gluten Free

Catering bezglutenowy i bezlaktozowy – Lacto & Gluten Free

Lacto& Gluten Free to program żywieniowy dedykowany osobom, szczególnie wrażliwym na laktozę i na gluten, chorującym na schorzenia autoimmunologiczne m.in. Hashimoto, nieswoiste zapalenie jelita grubego, schorzenie Whipple’a, zespół Leśniowskiego-Crohna, lub po prostu chcące wykluczyć z diety te składniki. Specjalnie dobrana dieta bezglutenowa i bez laktozy  jest bezpieczna i pozwala cieszyć się smakiem spożywanych posiłków bez obaw o dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Gluten jest białkiem naturalnie występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Może być sprawcą nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Znajdujemy go w produktach pochodzenia zbożowego: makaronach, kawie zbożowej, niektórych słodyczach czy półproduktach.  Dieta Gluten Free pozwala na jedzenie smacznych i zdrowych posiłków, bez obaw o dolegliwości zdrowotne.

Z kolei laktoza jest dwucukrem mlecznym, a jej nietolerancja spowodowana jest niedoborami w organizmie enzymu koniecznego do jej rozkładu – laktazy. Wyróżnia się nietolerancję na laktozę wrodzoną oraz nietolerancję nabytą. Laktozę znajdziemy m.in. w mleku, koktajlach na jego bazie, lodach, serach, masłach. Wszystkie osoby, u których zachodzi nietolerancja pokarmowa na gluten lub laktozę, koniecznie powinny zaniechać ich przyjmowania.

Uwaga! Pomimo wykorzystywania w potrawach produktów naturalnie nie zawierających glutenu, dieta nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię, ze względu na ryzyko śladowych ilości zawartości glutenu w posiłkach, związanych z procesem technologicznym.

Przykładowe jadłospisy

Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych jadłospisów wolnych od glutenu oraz od glutenu. Każdy z nich może zostać dowolnie zmodyfikowany i jak najlepiej dobrany do indywidualnych potrzeb, trybu życia, ewentualnych chorób i dolegliwości.

Przykładowe jadłospisy

Jadłospis I

Śniadanie:

Smoothie Bowl z “mlekiem bananowym”

II Śniadanie:

Fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i świeżą bazylią

Obiad:

Noodle z kurczakiem i szczypiorkiem

Podwieczorek:

Pasta brokułowo kokosowa

Kolacja:

Sałatka makaronowa z chorizo, zielonymi oliwkami i zielonym pesto

Jadłospis II

Śniadanie:

Omlet z serkiem awokado i czarnymi oliwkami

II Śniadanie:

Twarożek z owocami i bakaliami

Obiad:

Kurczak słodko kwaśny z ryżem jaśminowym

Podwieczorek:

Zupa krem porowo-groszkowa

Kolacja:

Naleśniki zapiekane z rukolą, gorgonzolą, szparagami i kurczakiem

Jadłospis III

Śniadanie:

Jajko sadzone z kaszą jaglaną fetą i pomidorkami

II Śniadanie:

Świeżo tłoczony sok z marchwi

Obiad:

Penne ryżowe z fasolką, kurczakiem i sosem alfredo

Podwieczorek:

Krem z soczewicy z pestkami  dyni

Kolacja:

Kurczaki w fit panierce z paskami świeżej papryki

 

Proponujemy Ci kilka wariantów kaloryczności diety:

1000 kcl
1250 kcl
1500 kcl
1800 kcl
2000 kcl
2500 kcl
3000 kcl
3250 kcl
3500 kcl
zamów

Jeśli nie jesteś pewny który, będzie najodpowiedniejszy dla Twojego organizmu i trybu życia, żaden problem, skontaktuj się z naszym dietetykiem, wspólnie wybierzecie najlepszą opcję.

zamów