fbpx

Zdrowa dieta i catering – Fit & Healthy

Zdrowa dieta – Fit & Healthy – Przykładowe jadłospisy

Dieta, a może po prostu zmiana Twojego stylu życia? Być może brak czasu na gotowanie, a może potrzebujesz kontroli nad ilością i jakością spożywanych posiłków? Bez względu na to czy chcesz zredukować zbędne kilogramy, czy porostu zdrowo się odżywiać, program Fit & Healthy spełnia te wymagania.

Posiłki są komponowane w oparciu o najnowsze badania naukowe, dotyczące prawidłowego doboru składników, jednocześnie wykorzystując sezonowość warzyw, owoców czy nowości pojawiające się na rynku dietetycznym.

Posiłki, które Ci dostarczamy, zawierają wysoką gęstość odżywczą, niezbędne witaminy i minerały byś mógł cieszyć się codziennie nowym smakiem zdrowych potraw. Twoje dania tworzymy na bazie wysokogatunkowego mięsa, ryb, jaj, nabiału, szerokiego wachlarza warzyw, owoców czy nasion wybranych zbóż.

Przykładowe jadłospisy zdrowych diet

Jadłospis I

Śniadanie:

Jajka zapiekane z szynką z lekką sałatką i pumperniklem

II Śniadanie:

Szarlotka Low Carb

Obiad:

Tofu panierowane w orzechach z grillowanymi warzywami

Podwieczorek:

Zupa krem z buraka

Kolacja:

Pieczone pomidory z kuskusem i kozim serem

 

Jadłospis II

Śniadanie:

Placki gryczane z polewą mango

II Śniadanie:

Pieczone warzywa z rozmarynem i fetą

Obiad:

Indyk z brukselką i razowym kuskusem

Podwieczorek:

Trufle kokosowo-daktylowe

Kolacja:

Sałatka Caprese z żytnim pieczywem

 

Jadłospis III

Śniadanie:

Granola z musem truskawkowym

II Śniadanie:

Pasta z tofu i pietruszki na roszponce

Obiad:

Duszony dorsz z burakiem i makaronem penne

Podwieczorek:

Ciasto dyniowo- batatowe

Kolacja:

Bataty z kurkami w mleczku kokosowym

Dlaczego zdrowy catering to podstawa?

Wprowadzanie do swojego życia aktywności oraz zdrowej diety jest dzisiaj niezwykle popularne – i to nie tylko dlatego, by zadbać o sylwetkę i zrzucić zbędne kilogramy. Bo choć jest to niezwykle kusząca perspektywa, nie stanowi jedynej korzyści, jaką możemy uzyskać. Zdrowa dieta to o wiele więcej, ponieważ odpowiednio dopasowane dania i, co za tym idzie, składniki odżywcze, to przede wszystkim szansa na lepsze samopoczucie i uniknięcie wielu chorób, które mogą być wywoływanie niewłaściwym odżywianiem. Należą do nich między innymi choroby układu krążenia, cukrzyca, nadciśnienie, kamica żółciowa, osteoporoza, a nawet choroby nowotworowe.

Co bardzo istotne – zdrowa dieta jest bardzo często niezbędna już w trakcie zmagania się z chorobami i stanowi doskonałe wsparcie dla organizmu, znacznie ułatwiając poradzenie sobie z problemem.

Zdrowe odżywianie pozwoli również na poprawienie codziennego samopoczucia, które w wyniku niedoboru składników odżywczych jest problemem wielu współczesnych, również młodych ludzi. Ciągłe uczucie zmęczenia, osłabienie koncentracji, problemy z przyswajaniem wiedzy to tylko niektóre z efektów, jakie daje nadmierne spożywanie cukrów, glutenu czy produktów przetworzonych. Z czego to wynika? Powód jest bardzo prosty – układ pokarmowy jest powiązany z układem nerwowym, a więc to, czym się karmimy, może mieć bardzo duży wpływ na to, jak się czujemy.

Jeżeli więc chcesz czuć się lepiej, takie składniki żywieniowe, jak wysokojakościowe białko, tłuszcze omega-3, ryby, warzywa, owoce czy odpowiednie pieczywo (żytnie) mogą zdziałać prawdziwe cuda!

Zdrowy catering to zbilansowana dieta

W Fit Cooker nad jadłospisami pracują najwięksi specjaliści, którzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że zdrowy catering to nie tylko odpowiednie produkty, ale również właściwie zbilansowana dieta. Co to oznacza? W praktyce chodzi o to, by poszczególne składniki odżywcze były spożywane w odpowiednich proporcjach. Istotą jest w tym wypadku dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii, która powinna płynąć z białek, tłuszczy czy węglowodanów – o tym, ile każdy ze składników powinien jej dostarczać, decyduje specjalista, w oparciu o Twoje indywidualne cele i potrzeby Twojego organizmu.

Niezwykle istotne jest też spożywanie odpowiednich porcji oraz właściwej ilości posiłków w ciągu całego dnia. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią ilość energii, wyeliminujesz uczucie głodu, a jednocześnie nie dojdzie do ryzyka przejadania się. Co więcej – odpowiednie porcje i ilości dań, spożywanych na co dzień, pozwolą Ci także na zachowanie odpowiedniego tempa metabolizmu i utrzymanie właściwego poziomu glukozy.

Dlatego też w Fit Cooker nasz zdrowy catering to 5 dań dziennie, w tym śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Oczywiście dbamy o różnorodność dań, które spożywasz każdego dnia oraz ich jakość – chodzi przecież nie tylko o to, by jeść zdrowo, ale i smacznie!

Bo zdrowa dieta może być smaczna, nawet pomimo wyeliminowania z codziennego życia ulubionych, ale niezbyt zdrowych smakołyków!

O jakość, różnorodność i smak dań, w Fit Cooker dbają wykwalifikowani, doświadczeni kucharze, którzy zapewnią Ci zdrowy, ale niezwykle satysfakcjonujący catering. I to każdego dnia!

10 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania

Na koniec pragniemy przedstawić Ci 10 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania – również po to, by każdy nasz Klient mógł zyskać świadomość tego, jak i co jeść, a także mógł zrozumieć idee, którymi kierujemy się przy tworzeniu jadłospisów. Oto złote myśli, dzięki którym Twoje dieta będzie zdrowa i przyniesie Ci mnóstwo korzyści!

Zasada 1 – Regularne odżywianie

Mowa tutaj dokładnie o tym, o czym piszemy wyżej – dla ładnej sylwetki, zdrowia i dobrego samopoczucia, niezbędne jest spożywanie odpowiedniej ilości posiłków oraz w odpowiednich wielkościach każdej porcji. Bez podjadania i przejadania się. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią ilość energii i nie będziesz czuć głodu, co da Ci również maksymalny komfort każdego dnia.

Zasada 2 – Warzywa i owoce to podstawa

Warzywa to witaminy, składniki mineralne i błonnik, a więc fundament zdrowej diety. Dlatego powinny one być podstawą Twojej diety i to niezależnie od tego, w jakiej formie będą podane. Oczywiście najzdrowsze są te surowe, jednak po ugotowaniu na parze czy upieczeniu, również stanowić będą znakomite wsparcie dla Twojego organizmu.

Owoce również są bogate w witaminy i błonnik, dlatego również warto jeść je codziennie. W tym wypadku jednak warto uważać, ponieważ są one także źródłem cukrów prostych, dlatego ich zbyt duża ilość może prowadzić do wahań poziomu glukozy, a nawet… tycia. Dobrze więc spożywać warzywa i owoce w odpowiednich proporcjach np. 75%-25%.

Zasada 3 – Racjonalne spożycie węglowodanów

Węglowodany to bardzo ważne źródło energii, jednak ich duże spożycie polecane jest jedynie osobom, uprawiającym sport. Jeżeli nie prowadzisz aktywnego trybu życia, ich ograniczenie jest wskazane – warto zastąpić je innym składnikami energetycznymi, jak np. zdrowe tłuszcze. Co więcej – bardzo istotne jest też zwracanie uwagi na to, jakie węglowodany spożywasz. Najzdrowsze są produkty pełnoziarniste oraz kasze, takie jak gryka czy amarantus.

Zasada 4 – Tłuszcze są ważne

Choć wiele osób na słowo „tłuszcz” reaguje negatywnie, to składnik ten jest bardzo ważny w codziennej diecie. Należy tylko uświadomić sobie fakt, że tłuszcze dzielimy na zdrowe i niezdrowe – w tej drugiej grupie znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego i zaliczamy do nich między innymi nabiał, czerwone mięso i masło. Zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) pochodzą głównie z roślin, a zaliczamy do nich oliwę z oliwek, olej rzepakowy, a także kwasy omega 6 i omega 3, które znajdują się między innymi w rybach morskich, orzechach włoskich czy algach.

Zasada 5 – Rezygnacja z cukrów

Choć cukier pod różnymi postaciami jest bardzo smaczny, jego nadmiar może prowadzić do upośledzenia białka, które buduje poszczególne struktury naszego organizmu, co jednocześnie może powodować rozwój licznych i bardzo niebezpiecznych chorób. Dlatego też tak istotne jest ograniczenie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie takich składników codziennej diety, jak syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany i trzcinowy, a nawet syrop ryżowy.

Zasada 6 – Nabiał tylko wysokiej jakości

Według wielu osób mleko jest produktem zdrowym, bo dostarcza organizmowi dużo wapnia, który jednak niekoniecznie musi być budulcem kości. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości fosforu w nabiale, który powoduje… wypłukiwanie wapnia. Dlatego też pić mleko i spożywać nabiał trzeba z ostrożnością, a ze sklepowych półek nie należy wybierać produktów seropodobnych – w ich składzie znajduje się najczęściej olej roślinny utwardzony, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia.

Zasada 7 – Ograniczenie soli

Nadmiar soli może prowadzić do powstania nadciśnienia tętniczego, dlatego należy korzystać z niej z umiarem. I nie mówimy tutaj tylko o nieprzesalaniu potraw, ale i rezygnacji z produktów wysoko przetworzonych, w których soli jest bardzo dużo – mowa tutaj między innymi o konserwach, sosach, daniach gotowych czy przekąskach (chipsy!).

Zasada 8 – Dużo wody

Ciało człowieka składa się w 70% z wody, więc nie trudno zgadnąć, że jest to bardzo ważny element naszego życia. Warto więc spożywać ją regularnie, ponieważ dba o usuwanie z organizmu niepożądanych produktów przemiany materii, transportuje składniki odżywcze i wspomaga proces ich wchłaniania.

Zasada 9 – Mniej alkoholu

Nadmierne spożywanie alkoholu ma wiele negatywnych konsekwencji – głównie tych, związanych z pracą układu sercowo-naczyniowego. Dlatego też jego nadużywanie jest absolutnie niewskazane, również z punktu widzenia zdrowej diety.

Zasada 10 – Konsultacja ze specjalistą

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa i odpowiednio dopasowana do Twoich potrzeb, zgłoś się do specjalistów. W Fit Cooker dopasujemy jadłospis do Ciebie, dzięki czemu dostarczysz organizmowi dokładnie takich składników żywieniowych, jakie pozwolą Ci żyć zdrowo, aktywnie i skutecznie dbać o swoją sylwetkę!

Proponujemy Ci kilka wariantów kaloryczności diety:

1000 kcl
1250 kcl
1500 kcl
1800 kcl
2000 kcl
2500 kcl
3000 kcl
3250 kcl
3500 kcl
zamów

Jeśli nie jesteś pewny który, będzie najodpowiedniejszy dla Twojego organizmu i trybu życia, żaden problem, skontaktuj się z naszym dietetykiem, wspólnie wybierzecie najlepszą opcję.

zamów