fbpx
27.09.2019

Dynia – królowa jesiennego stołu

Dynia to zdecydowanie królowa spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości doceniali już meksykańscy Indianie, którzy wykorzystywali ją zarówno w kuchni jak i medycynie. Wierzyli oni, że dynia powstała z ciał zmarłych bogów dlatego była silnie zakorzeniona w kulturze. Z dyni wyrabiano różne przedmioty, takie jak misy, naczynia a nawet rzeźby. Motyw dyni funkcjonował także jako element sztuki zdobniczej.

Europa o istnieniu dyni dowiedziała się dopiero w XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb sprowadził ją na kontynent. Pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez osadników w Ameryce, a była nim wydrążona, a następnie upieczona dynia, wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami.

Samo zdrowie!

Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej – jest niskokaloryczna (w 100 g zawiera TYLKO 30 kcal), dlatego doskonale sprawdza się w diecie – także dla sportowców. Może być używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale stanowi także świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.

Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią się kształtem, wielkością i kolorem. Na straganie czy w sklepie możemy spotkać np. dynię olbrzymią, piżmową czy zwyczajną. Każda z nich jest bogatym źródłem witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej dynia nie traci swoich wartości odżywczych.

Dynia miewa różne odmiany kolorystyczne. Im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera więcej beta-karotenu – kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Dzięki zawartości witaminy A, ma  także pozytywny wpływ na wzrok.

Dynia jest również bogata w witaminę C oraz cynk, wspomagające nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody, bo około 90% oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym czyli A, C i E – poprawiają jakość naszej skóry, działają nawilżająco, wygładzają zmarszczki i poprawiają jędrność oraz koloryt.

Nie tylko miąższ!

Wprawdzie miąższ dyni posiada wspaniałe zdrowotne właściwości – jednak nie możemy zapominać o pestkach! Te – mogą nam pomóc na przykład w jesiennej ochronie przed pasożytami. Wszystko dzięki zawartości kukurbitacyny, odpowiadającej za paraliżowanie układu nerwowego pasożytów. Najwięcej tego alkaloidu znajdziemy w miękkich, świeżych pestkach, dlatego jesień stanowi najlepszy okres na kurację.

Także suszone i podprażone pestki dyni mają swoich amatorów. Obok pestek słonecznika – są jedną z ulubionych przekąsek. Tu jednak musimy już uważać – smakowite pestki zawierają aż 559 kcal w 100 g.

Na słodko …. i na ostro!

Z dyni możemy tak naprawdę przygotować wszystko. Poza sałatkami, tartami i zapiekankami można dodać ją do ciasta drożdżowego, sernika albo zamarynować jako dodatek do mięs, czy przygotować z niej aromatyczny chutney. Dla wielbicieli czekolady – dynia będzie idealnym składnikiem bazowym dietetycznego brownie. Jeśli wolicie ostre potrawy – wystarczy do kremu dyniowego dodać imbiru oraz odrobinę chili.

W Fit Cooker Catering zawsze chętnie korzystamy z sezonowych warzyw i owoców dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się przeróżnych wariacji na temat dyni.

A może Wy macie jakieś swoje ulubione dyniowe potrawy?

Podobne tematy:
25.10.2019

Potrawy, które pomagają rozwijać masę mięśniową

Kiedy widzimy w internecie pięknie wyrzeźbioną kobietę lub mężczyznę - wydaje nam się zawsze, że taka osoba musi spędzać pół dnia na treningach. Jednak to nie jest do końca prawda. Wyrzeźbiona sylwetka to nie tylko siłownia i aktywność fizyczna. To przede wszystkim odpowiednie żywienie. Bez zdrowej i zbilansowanej diety - godziny...
14.10.2019

Trening EMS – najbardziej profesjonalny electro – trening

Dzisiaj, kiedy liczy się oszczędność każdej minuty, znalezienie czasu na regularne treningi robi się coraz trudniejsze.  Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest personalny trening metodą EMS. Ten rodzaj treningu, jest wysoce efektywną i oszczędną czasowo metodą treningową służącą modelowaniu sylwetki przy jednoczesnym  zwiększeniu siły i wytrzymałości. Przynosi również bardzo dobre efekty...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz