fbpx
31.07.2019

Dlaczego powinieneś jeść białko?

Białko to jeden z trzech makroskładników zawartych w naszym pożywieniu. Odgrywa istotną rolę w organizmie, służy między innymi  do budowy tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów, pełni funkcje transportowe i magazynujące, reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontroluje procesy wzrostu i różnicowania komórek.

Zapotrzebowanie na białko zależy od naszego wieku, stanu zdrowia, masy ciała i aktywności fizycznej.

Przyjmuje się, że dla zdrowej dorosłej osoby o małej aktywności fizycznej wynosi ono 0,8 – 1g na kilogram. Przy dużej aktywności liczba ta wzrasta do 1,5 g na kilogram. Jeśli natomiast jesteście na diecie redukcyjnej -powinniście spożywać 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Sportowcy  wyczynowi mają zazwyczaj indywidualnie opracowaną dietę uwzględniającą odpowiednią ilość kalorii, białka, węglowodanów i tłuszczu. Proporcje tych składników powinny być bowiem dostosowane do intensywności i czasu wykonywania wysiłku.

Białko trawi się w jelicie cienkim, gdzie jest rozkładane do aminokwasów i w tej postaci wchłaniane do krwi . Dla człowieka ważny jest podział na aminokwasy egzogenne – czyli takie, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i konieczne jest dostarczenie ich w posiłkach oraz endogenne, które organizm sam wytwarza. Określone białka zawierają różne ilości poszczególnych aminokwasów – do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy całego ich kompletu. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie potrzebne nam aminokwasy w dużej ilości, dlatego mówimy o nich, iż są pełnowartościowe. Białka pochodzenia roślinnego posiadają bardzo mało niektórych aminokwasów (metioniny i lizyny), jedynie soja zawiera wystarczające ich ilości, stąd tak często gości na talerzach wegetarian (oraz w naszej diecie WEGE).

Białko możemy znaleźć w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, rybach, jajkach, nabiale. Artykuły spożywcze roślinne bogate w białko to rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch itp.) oraz nasiona, orzechy, zboża.

Także dla urody!

Białko – a dokładnie kreatyna – jest głównym budulcem włosów i paznokci. Cechą charakterystyczną keratyny jest znaczna zawartość dwóch aminokwasów – cysteiny i metioniny. Cysteina jest w organiźmie produkowana z metioniny. Metionina należy z kolei do związków, które muszą zostać dostarczone wraz z codzienną dietą. Organizm nie potrafi bowiem samodzielnie jej wytwarzać. Dostarczanie białka wpływa zatem na ładny wygląd włosów i paznokci.

Podobne tematy:
25.10.2019

Potrawy, które pomagają rozwijać masę mięśniową

Kiedy widzimy w internecie pięknie wyrzeźbioną kobietę lub mężczyznę - wydaje nam się zawsze, że taka osoba musi spędzać pół dnia na treningach. Jednak to nie jest do końca prawda. Wyrzeźbiona sylwetka to nie tylko siłownia i aktywność fizyczna. To przede wszystkim odpowiednie żywienie. Bez zdrowej i zbilansowanej diety - godziny...
14.10.2019

Trening EMS – najbardziej profesjonalny electro – trening

Dzisiaj, kiedy liczy się oszczędność każdej minuty, znalezienie czasu na regularne treningi robi się coraz trudniejsze.  Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest personalny trening metodą EMS. Ten rodzaj treningu, jest wysoce efektywną i oszczędną czasowo metodą treningową służącą modelowaniu sylwetki przy jednoczesnym  zwiększeniu siły i wytrzymałości. Przynosi również bardzo dobre efekty...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz