fbpx
12.06.2019

Czarnuszka i inne tajemnicze składniki Fit Cookera

Zioła i przyprawy odgrywają ogromną rolę w każdej diecie. Po pierwsze nadają potrawom smak a po drugie – wiele z nich pomaga regulować działanie naszego organizmu. Zioła potrafią usprawnić metabolizm tłuszczów, stłumić apetyt, obniżać poziom glukozy i poprawić funkcjonowanie hormonów. Są także takie, które świetnie potrafią stłumić apetyt. Dlatego włączenie ziół  do diety to prosty sposób, by zapanować nad masą ciała.

Czarnuszka

Drobne czarne nasiona, a także olej z czarnuszki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą objawy alergii, są skuteczne w walce z anemią, niszczą wiele gatunków pasożytów. Co więcej regularne spożywanie czarnuszki usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Niewielu zdaje sobie sprawę, że roślina ta zabezpiecza nas przed negatywnymi skutkami promieniowania, obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a także niszczy różnego rodzaju nowotwory.

Nasiona czarnuszki mają nieco cierpki smak, dlatego najlepiej sprawdzają się jako składnik potraw. Możemy posypywać nimi kanapki, dodawać je do rożnych past, sałatek czy wypieków.

Kurkuma 

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn.

Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę w przypadku wielu schorzeń. Należą do nich przewlekły ból i stan zapalny. Kurkuma pomaga zmniejszyć stan zapalny, którego wysoki poziom może być istotną przyczyną otyłości i trudności z utratą wagi. 

Kurkuma wchodzi na przykład w skład curry. Jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zupy i ryżu. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu- jednej z najdroższych przypraw świata.

Imbir

Świeży lub sproszkowany imbir może pomóc zmniejszyć apetyt, a co za tym idzie – ograniczyć spożycie kalorii w ciągu dnia.

Imbir od bardzo dawna wykorzystywany jest jako środek rozgrzewający, oczyszczający oraz wspomagający metabolizm organizmu, co przyczynia się do szybszego spalania zbędnej tkanki tłuszczowej.

Od tysięcy lat wykorzystywany jest jako środek leczniczy. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Melanezji, ale obecnie wykorzystywana jest na całym świecie. Największe uprawy imbiru znajdują się w Azji, gdzie również notuje się jego największe spożycie. Wykorzystuje się go tam zarówno w celach leczniczych, ale również jako kulinarny dodatek do wielu dań. Nadaje potrawom słodkawy a jednocześnie ostry smak.

Pieprz

Czarny pieprz wykorzystywano we wschodniej medycynie już wieki temu. W ostatnich latach naukowcy skupili się na zbadaniu wierzchniej warstwy pieprzu – piperynie. Okazało się, że to właśnie ona ma silne właściwości lecznicze i odchudzające. Koreańscy uczeni wykazali, że piperyna likwiduje tkankę tłuszczową oraz skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, piperyna zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.

Kardamon

Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Już od 3000 lat wykorzystywana jest w Chinach na wszelakie dolegliwości – choroby układu oddechowego, pokarmowego, nerwowego, gorączki, ukąszenia oraz użądlenia. Przyprawa ta poprawia także przemianę materii. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Kardanom jest przyprawą wszechstronną nie tylko pod względem zdrowotnym, w kuchni również można wykorzystać go do niemal wszystkiego – ciasta, placuszków, naleśników, deserów, mięs, gulaszu, surówek, zup, likierów, a nawet herbaty, kawy, czy czekolady.

Kminek

Kminek należy do jednych z najstarszych roślin znanych w starożytnym Rzymie i Grecji. Rośnie dziko w Europie i Azji. W Polsce występuje powszechnie na łąkach, przy drogach, a także pochodzi z upraw. Jego owoce są dodawane do zup, kiszonej kapusty, pieczywa, paluszków, mięsa, wędlin, pasztecików, solanek, serów i alkoholi.

Z uwagi na pozytywny wpływ na układ trawienny człowieka, kminek  polecany jest wszystkim tym, którzy dbają o swoją formę i chcą zrzucić kilka kilogramów. Jak pokazały badania – kminek zwyczajny dodawany do potraw i spożywany przynajmniej raz dziennie, pozwala na szybką redukcję wagi i poprawę wyników – między innymi cholesterolu.

W Fit Cooker Catering uwielbiamy korzystać z tych oraz innych przypraw, które nadają naszym potrawom ciekawy smak oraz pomagają Wam w procesie odchudzania.

Ciekawe, które z nich lubicie najbardziej?

Podobne tematy:
08.08.2019

Dieta na cellulit!

Nie każda osoba decyduje się na stosowanie cateringu dietetycznego ze względu na wagę. Czasami chcemy po prostu zacząć odżywiać się regularnie, nauczyć dobrych nawyków czy  w przypadku kobiet…… pozbyć się uporczywego cellulitu! 99,9% kobiet twierdzi, że go ma. Większość z nich stosuje kremy, zabiegi medycyny estetycznej, ale czy wiecie, że...
31.07.2019

Dlaczego powinieneś jeść białko?

Białko to jeden z trzech makroskładników zawartych w naszym pożywieniu. Odgrywa istotną rolę w organizmie, służy między innymi  do budowy tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów, pełni funkcje transportowe i magazynujące, reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontroluje procesy wzrostu i różnicowania komórek. Zapotrzebowanie na białko zależy od naszego wieku,...
Komentarze 0
Nie odnaleziono żadnych komenatrzy. Bądź pierwszy!
Twój komentarz